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Sunday, 16 October 2011

Chickpeas with Curry and Rice


Chickpeas with Curry and Rice

This morning I made a new batch of "stoup" published on October 14. I liked it so much that I thought I should bring some to a friend who is recovering from a knee surgery. Later in the afternoon I talked to a friend in Norway and he gave me a recipe of his own for pollock that I am allowed to publish here on my blog. I have to get some fish first.
Boy, the day flew with visiting friends and talking on the phone. Before I had turned around the sun had set and I was way behind with my supper cooking. 
I threw some things together and made a quick chickpea meal with some cooked rice that I still had in the fridge.
Ingredients: 2pers
1 small can of chickpeas, rinsed, dried
1 carrot, diced
1 potato, diced
1/2 onion, diced
1/4 clove garlic
Curry powder, salt, pepper, olive oil
1/2 cup of water (eyeball it)
2 tblsp white wine (had only red, but that was ok too) 
1 cup of cooked rice (leftover)
Sauté onion and garlic for some minutes in oilv oil. Add potatoes, chickpeas and carrots and bring to a boil with a little water. Turn heat down and simmer for 5 minutes. Add curry, salt, pepper and simmer another 5 minutes. Turn heat off and add wine and rice. Simmer until rice is warmed up. 


Heute morgen habe ich noch einmal den Eintopf vom 14. Oktober  gekocht. Der Eintopf hat mir so gut geschmeckt das ich ihn rüber zu einer Freundin gebracht habe die sich gerade von einer Knieoperation erholt. Am späten Nachmittag dann spach ich mit einem norwegischen Freund. Er gab mir sein spezielles Fischgericht das ich demnächst hier ausprobieren darf. Und hast du nicht gesehen war der Tag vorbei und das Abendessen längst überfällig. 
Schnell eine Dose Kichererbsen aus dem Schrank und einen Rest gekochter Reis und mein Essen stand in kürzester Zeit auf dem Tisch.
Zutaten: 2 pers
1 kleine Dose Kichererbsen, gewaschen und abgetrocknet
1 Karotte, gewürfelt
1 Kartoffel, gewürfelt
1/2 Zwiebel, klein geschnitten
1/4 Knoblauchzehe
Currypulver, Salz, Pfeffer, Olivenöl
2 Eßl Weiswein (hatte nur Roten, ging auch)
1 Tasse gekochter Reis (war noch ein Rest im Kühlschrank)
Die Zwiebel und den Knoblauch in etwas Olivenöl glasig braten. Dann Kartoffel-, Karottenwürfel und Kichererbsen hinzufügen. Mit etwas Wasser zum Kochen bringen und etwa 5 Minuten köcheln lassen. Mit Curry, Salz und Pfeffer würzen und weitere 5 Minuten köcheln. Dann auf Null stellen, den Wein und den Reis hinzugeben und kurze Zeit ziehen lassen bis der Reis aufgewärmt ist.


På formiddagen laget jeg enda en gang gryten fra 14. Oktober. Den smakte så god at jeg laget noe til en vennine som hadde gjenomgått kneeoperashion for noen uker siden. Senere på ettermiddagen hadde jeg en god prat med en venn fra Norge. Han ga meg sin egen oppskrift for en fiskegryte og den skal jeg lage så snart jeg få kjøpt noe sei.
Tiden fløy og snart var tiden inne for matlaging igjen.
Jeg fant en boks med erter og noe kokt ris. Dette ble grundlag for middagen min idag.
Ingredienser: 2 pers
1 liten boks hermetiserte kik-erter (garbanzo), renset og tørket
1 potet, i terninger
1 gulrot, i terninger
1/2 løk, i små biter
1/4 fed garlic
Karri, salt, peppe, olivenolje
2 ss hvitvin (jeg hadde bare rødvin, det gikk greit det óg)
1 kopp med kokt ris
Fres garlic og løk i litt olivenolje, ha i poteter, kik-erter og gulrotbitene. kok med litt vann i omtrent 5 minutter. Smak til med karri, salt og pepper. Småkok 5 minutter til. Sett ovnen på Null og tilføy vin og risen. Småkok med restvarmen inntil risen er oppvarmet.

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