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Saturday, 24 September 2011

Sauerkraut with Apples


As if to contradict the other day were I was bragging that I started to like cooking, today there was one of the "what-shall-I-cook-for-dinner-days?" I had to use my bullet proven method of "opening the fridge and see it if inspiration hits me - or not."
I saw some leftover cooked potatoes, and 1 piece of cold pork roast and in the pantry I found a can of sauerkraut. OK. That should do it for today.
In a casserole I warmed the meat and in a pan I fried the potatoes.
The sauerkraut was washed and prepared. Within 20 minutes dinner was ready!
Sauerkraut for 2 (today with apples)
Ingredients:  
13 oz sauerkraut
1/2 cup onion, minced
1/2 cup bacon bits
1/4 wedge garlic (optional)
1 small apple, diced
1 tbs. butter
1 1/2 tbs. sugar 
1/2 cup broth
1/4 laurel leaf, 4 juniper berries
1 pinch of cloves powder
Salt, pepper
Sauté onion, garlic and bacon. Add apple bits and sauté 1 minute. Wash sauerkraut under running water and drain. Add to casserole and pour the broth over the whole. Add all the ingredients and simmer for 20 minutes. 
Heute war mal wieder ein Tag wo ich vor dem Kühlschrank stand und mich fragte "Was soll ich denn heute bloß kochen?" Da waren gekochte Kartoffeln und ein Rest Schweinebraten. Im Vorratsschrank fand ich eine kleine Dose Sauerkraut. Na da waren wir mal wieder gerettet! Bratkartoffeln mit Schweinebraten und Sauerkraut für 2 Pesonen.
Zutaten für Sauerkraut
 375 g Sauerkraut
100 g Zwiebel(n)         ¼ Zehe Knoblauch  (kann man weglassen)
¼ Apfel, säuerlich         15 g Butter zum Anschwitzen, 100 g Schinkenspeck
1 ½ EL Zucker 200 ml Gemüsebrühe (instant)
¼ Lorbeerblatt              4 Wacholderbeeren
1 Gewürznelken          Salz und Pfeffer
Zubereitung
Das Sauerkraut wässern. Die Zwiebeln schälen, halbieren und in Scheiben schneiden. Apfel und Knoblauch ebenfalls. 
Zwiebeln, Knoblauch, Schickenspeck und Apfel in Butter glasig anschwitzen. Danach den Zucker dazugeben und leicht karamellisieren lassen.
Das Sauerkraut abgießen, auspressen und 2/3 zu der Zwiebelmischung geben. Nochmals leicht anschwitzen, dann die Gemüsebrühe dazugeben. Kurz aufwallen lassen und mit Salz und Pfeffer abschmecken. 
Danach die Kräuter und Gewürze im Ganzen zugeben und 20 Minuten  bei sanfter Hitze köcheln lassen. 
Idag viste jeg ikke hva vi skulle ha ti middag. Når jeg åpnet kjøleskapet fant jeg noen kokte poteter og en rest av svinestek. På spiskammers husket jeg å har sett en boks med surkål.
Nå var det ikke vanskelig: vi skal ha stekte poteter med svinestek og surkål.
Surkål for 2 personer (Tysk måte med epler i)
375 g surkål
1 liten løk, i terninger, 1 liten båt med hvitløk (kan sløyfes)
1 lite eple, i terninger 1 ss smør 1/2 kopp bacon 
1 1/2 ss sukker 1 kopp kraft
1/4 laurbærblad 3 einebær
1 nellik salt, pepper
Rins surkålen under rennende vann. Skrell og kutt opp løken, hvitløken og eple i terninger. 
Melt smør og fres løken, hvitløken, bacon og eplebiter for noen minutter. Tilsett sauerkraut of fres noen minutter til før å tilføye kraften og krydder. Kok ved mellom varme i ca 20 minutter. 
Smak til med salt og pepper.

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