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Monday, 12 December 2011

Peppernut Cookies - Pfeffernüsse


I finally started to bake some christmas cookies. I am not good at it. at all. For years my father would send us a package with all the good home made goodies for Christmas. Since I have to do it on my own I rather trail the retail shops and see what I can find. But today I tried a recipe that I found in one of J.P. old cookbooks.
"Peppernuts" they were called.
German Peppernut Cookies
Ingredients:


200 g flour (1 2/3 cups)
1 tsp baking powder
1 cup molasses
3/4 cup honey
150 g sugar (3/4 cup)
50 g butter (1/4 cup)
1 tsp each of 
cardamon, cinnamon 
cloves, pepper


In a casserole blend honey, molasses and sugar at medium heat. Add butter and whisk good until all is well mixed.
Add all spices and the baking powder with the flower. 
Mix flour and molasses to a soft dough. 
Place small amounts with a teaspoon on to a greased cookie sheet.
Bake at 350- 375 F for about 15 minutes. 
Cool on a rack and cover the warm cookies with icing. 


Heute habe ich endlich angefangen ein paar Weihnachtspätzchen zu backen. Meine Backkünste sind nicht besonders. Jahrelang haben wir Plätzchen per Packet von zuhause geschickt bekommen. Seit wir es selber machen müssen gehe ich lieber durch die Läden und sehe ob ich was Gutes finden kann.
Heute versuchte ich ein Rezept das ich in J.P. altem Kochbuch gefunden hatte.
Norddeutsche Pfeffernüsse sollten es werden.
Sie schmecken anders als die die gekauften, aber nun ja.


Zutaten:


200 g Mehl
1 Teel. Backpulver
125 ml dunkler Sirup
100 ml Honig
150 g Zucker
50 g Butter
1 Teel. von jedem
Kardamom, Zimt
Nelke, Pfeffer


In einem Topf Honig, Sirup und Zucker bei schwacher Hitze unter Rühren auflösen.
Die Butter hinzufügen und die Masse aufschlagen. 
Mehl mit den Gewürzen und dem Backpulver mischen und unter die Honigmasse rühren. Der Teig soll geschmeidig sein. Mit einem Teelöffel klein Mengen Teig auf ein gefettetes Backblech setzen. Bei 180-200 C etwa 15 Minuten backen.
Noch warm mit Zuckerguß bestreichen.
Zuckerguß: 250 g Puderzucker mit 1 Eiweiß und etwas Zitronensaft verrühren. 


Idag started jeg med julebaksten. Litt sent kanskje men jeg er ikke så glad i å bake. Jeg heller går i butikken å lete etter noe godt der. 
Jeg fant oppskriften i gubbens gammle kokbok. Det skulle være nordtyske peppernøtter.
De smaker helt annerledes enn de kjøpte peppernøttene, men ikke så værst heller.


Ingredienser


200 g mel
1 ts bakepulver
125 ml mørk sirup
100 ml honning
150 g sukker
50 g smør
1 ts av 
kardamom, kanel
nellik, pepper


Melt honning, sirup og sukker ved mellom varme i en kjele. Tilføy smør og pisk til alt er vel blanded. Miks mel med krydder og rør in i honningmassen.
Deigen skal være myk. Bruk en teskje til å sette små mengder av deigen på et bakebrett. Bakes ved 180-200 Grader i ca 15 minutter.
Smøres med glasur når de er enda varm.
Glasur: 250 g Melis blandes med 1 eggehvit og noe zitronjuice.

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