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Saturday, 16 July 2011

Exotic Pork Filet, Iceberg Salad and Potatoes

Today was the first day that I actually bought something with this recipe in mind - fresh ginger. The ingredient list also required fresh chilli and mango, but I changed it to things you will find in my pantry: a can of pineapple chunks and "Tapatio" hot sauce. (Tabasco or similar)
First set potatoes to boil. Make a salad of iceberg salad leaves. Season with salt, pepper, 2 tbsp lemon juice, add more sugar than normal and 2 tbsp whipping cream. The salad shall be sweet and sour and match the meat sauce.
For the exotic sauce: mince 1 wedge garlic, 2 tsp fresh ginger, 2-3 tbsp pineapple chunks, 1 slice red and 1 slice yellow bell pepper, 1 tbsp honey and 1 tbsp paprika powder. Season with a dash of salt and 2 spritzer of "Tapatio" hot sauce. Bring all to a boil and simmer on low for some minutes.
I used a hand held immersion blender to puree the sauce. Add some starch to thicken if necessary, or a little fresh whipping cream.
I made some more sauce because I will re-use it in another dish later this week.
Slice filet meat (ca 1 pound) into 1/2 inch pieces and brown it in hot vegetable oil until done. (About 2 minutes per side). Arrange on a plate and cover with the sauce.


Desert: fresh strawberries and whipped cream.







Dinner today: Exotic Pork Filet, Iceberg Salad and Potatoes

Remark: I definitely would prefer brown rice with this dish.

Die Deutsche Ecke:

Exotisches Schweinefilet, Eisbergsalat süß/sauer und Salzkartoffel
Heute habe ich ausnahmsweise etwas speziell für dieses Gericht gekauft - frischen Ingwer. Eigentlich sollte auch Mango und frische Chilli Schoten dran sein, aber ich habe das Rezept in Anbetracht meiner Vorräte etwas abgewandelt. Anstelle nehme ich Ananas aus der Dose und Tabasco Sauce.
Zuerst die Kartoffel zum Kochen aufsetzen. Dann aus ein paar Blätter eines Eisbergsalats einen knackigen Salat herstellen. Mit Salz, Peffer, 2 Eßl. Zitronensaft, etwas Sahne und mehr Zucker als gewöhnlich würzen. Er soll süßsauer schmecken und damit besser zur exotischen Soße passen.
Für die Soße: 1 Koblauchzehe, 2 Tlf. geriebener Ingwer, 2 Eßl. Ananas, je 1 Streifen roter und gelber, eingelegter Paprika in kleine Stücke schneiden und kurz in etwas Ananassaft aufkochen. Mit 1 Eßl Honig süßen, und mit 1 Eßl Paprika und 2 Spritzern Tabasco würzen.  Evtl. mit Maizena andicken, oder etwas Sahne dazugeben. Mit einem Stabmixer wird die Soße pürriert. Ich mache etwas mehr Soße als geplant, denn ich will sie im Laufe der Woche wieder in einem anderen Gericht verwenden.
Das Schweinefilet (ca 500 g) in fingerdicke Scheiben schneiden und kurz in heißem Öl anbraten. Beim Anrichten die Soße drüber geben.
Als Nachtisch: Frische Erdbeeren mit Schlagsahne.

Det Norske Hjørnet:
Eksotisk svinefilet, isberg salat og poteter. 
I dag kjøpte jeg fersk ingefær slik at jeg kunne lage denne eksotiske sausen. Oppskriften krever også mango og chilli pepper men jeg endret det slik at the passer bedre til hva er tilgjengelig på kjøkkenet mitt - 1 boks med ananasbiter og Tabasco saus.
Sett poteter opp for koking først. Lag en salat av isbergsalaten og smak til med salt, pepper, sukker, 2 ss sitron juice og litt kremfløte. Bruk mer sukker enn vanlig; salaten skal være sur/søt til å matche den eksotiske sausen.
Til sausen: kutt 1 fedd hvitløk,2- 3 ss ananas biter, 1 ts ingefær, 1 stykke rød og 1 gul, sylted paprika i små biter. Simmer i litt av ananas juice og smak til med 1 ss  honning, 2 skvett Tabasco og 1 ss paprika pulver. Tykk til med potet mel og tilfør noe kremfløte. Jeg brukte stavmixeren min til å pureere det hele.
Skjær svinefilet i skiver og brun i warm olje fra begge sider. Server kjøttet dekket med sausen.
For dessert: Jordbær med kremfløte.

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