Followers

Monday 12 September 2011

Prune Cake, not so sweet German Version



Today my husband bought fresh prunes. The type you can utilize in cake baking. And so I did. That's a cake I grew up with. Typical for the fall in Germany. I just LOVE it!
Usually the bottom is done with yeast like a sweet pizza dough, but this version is done much faster and tastes good too.
2 lb. prunes ( he bought only 1 lb.), 175 g (6 oz) butter, 75 g (2,6 oz) sugar, 2 eggs, 230 g (9,8 oz) flour, 1/2 tsp baking powder.
Whip butter with sugar until creamy then add the eggs one by one. Mix baking powder and flour and blend all into the egg/sugar cream. Oil a round form or a lager pizza pan and spread the cake mix in the bottom.

 Pit the prunes and cut in halves or quarters. Spread around on top of the cake mix. 
Set form in i cold baking oven and bake by 190 C (ca 375 C) for 50 minutes.
This works also with apples. Serve with whipping cream. 
Plum Cake, German Version
Heute gab es Pflauenkuchen! Mein Lieblingskuchen in der Herbstzeit. Den könnte ich morgens, mittags und abends essen!
1 kg Pflaumen ( ich hatte nur 600 g), 175 g Butter, 75 g Zucker, 2 Eier, 230 g Mehl und ½ TL Backpulver. Aus den Zutaten einen Rührteig herstellen, diesen in eine gefettete Springform (man kann auch eine etwas größere Pizzaform mit Rand nehmen) streichen. Pflaumen waschen, entsteinen, halbieren und in den Teig stecken. In den kalten Backofen. Backzeit: 50 Min bei 190 Grad (374 F). Eignet sich auch für Apfelkuchen. (Quelle: Chefkoch.de)
Anmerkung: Rührteig machen: Butter und Zucker schaumig rühren, die Eier einzeln hinzugeben und gut verrühren. Dann das Mehl Backpulvergemisch nach und nach hinzu fügen. Rühren bis alles gut vermischt ist.
Idag laget jeg en plomme kake som jeg kjenner fra barndommen min i Tyskland. Jeg elsker plommekake!
Bruk blå avlange plommer som ikke har so mye juice. Ellers blir det for my juice i kaken. Gubben min  kjøpte kun 600 g med  plommer men det gikk bra alikevel.
Oppskriften sier: 1 kg plommer, 175 g smør, 75 g sukker, 2 egg,  230 g mel og 1/2 ts  bakepulver. Lag en eggedosis og tilføy mel blandet med bakepulver litt etter litt.
Tar steiner ut av plommen og skjær opp i half eller kvart deler. Smør en rund form og fyll med deigen. Stick plommene in i massen. Sett kakeformen in i en kald bakeovn og bake ved 190 Grader ca 50 minutter. Serveres med pisket kremfløte.
Variasjon: kan lages med epler og hakkete mandler på toppen.

No comments:

Post a Comment

I love getting a comment from you now and then. Be patient, they will appear, I just have to see first if they are OK to publish. No anonymous any more. I am getting too much spam.