J.P. came home with a papaya.
I had no idea what to do with it, so it sat for some days on the kitchen counter.
Today I manned myself up and tried two different recipes with papaya.
I warn you, the smell of a ripe papaya is kind of strange when you cut it open.
I tried a Papaya Chutney and a Papaya Smoothy/Sherbet
The chutney turned out very good and we served it with the roasted chicken we had for dinner today.
The smoothy is still in the freezer because I want to use it like a sherbet,
and we will see how it tastes tomorrow.
Ingredients for the chutney
1/2 papaya, seeded, peeled and chopped
1/2 can of pineapple chunks (use the juice for the smoothy)
1 tablespoon gingerroot , minced ( used dried ginger)
3 tablespoons sugar
3 chili seeds
(Careful! chilli gets hotter the longer they are cooked)
Opened up Papaya |
Take the seeds out |
In a saucepan, combine all ingredients.
Cook over medium heat until mixture has syrupy consistency. I used a handheld blender to purré the mixture.
Take off the heat and fill into a jar.
Fried Chicken with Papaya Chutney, Salad and Rice |
Ingredients for the Smoothy
2 cup chopped peeled seeded papaya
1 cup chilled pineapple juice
1/2 cup milk
1/2 cup sliced banana
4 ice cubes
1 tablespoon honey
2 teaspoons fresh lime juice
Vanilla yoghurt (optional)
Papaya and Banana Slices |
Since I had only 1/2 papaya for this, I had to adjust the amounts accordingly.
Vanilla Ice Cream with Papaya Sherbet |
J.P. hat eine Papayafrucht gekauft. Ich hatte erst einmal keine Ahnung was ich damit anfangen soll, also lag sie ein paar Tage lang auf der Küchenbank.
Heute habe ich mich endlich aufgerafft und zwei Rezepte ausprobiert.
Eine Papaya Chutney und ein Papaya Milchmixgetränk- Sherbet
Die Chutney ist schmeckt sehr gut. Wir haben sie heute gleich zum gegrillten Huhn serviert.
Das Milchmixgetränk ist erst einmal ins Gefrierfach gekommen. Es wird morgen als Halbgefrorenes zu Vanilleeis serviert werden. (Habe eine Kostprobe gemacht. Vorzüglich!)
Zutaten für das Chutney
1/2 papaya, entkernt, geschält und klein geschitten
1/2 Dose Annanasstücke (den Saft für das Milchmixgetränk verwenden)
1 Eßl Ingwer, klein gehackt ( habe Ingwerpulver benutzt)
3 Eßl Zucker
3 Chili Samen
(Achtung! Der Chili wird schärfer je länger er gekocht wird.)
Alle Zutaten in einen Topf geben. Bei mittlerer Hitze solange köcheln bis die Mischung eine sirupartige Konsistenz hat. Ich habe zusätzlich einen Mixstab benutzt. Von der Hitze nehmen und in ein Marmeladenglas schütten.
Zutaten für das Milchmixgetränk
250 g geschälte, entkernte, kleingeschnittene Papaya
125 ml Annanassaft
125 ml Milch
125 g Bananenscheiben
4 Eiswürfel
1 Eßl Honig
2 Teel. Lime Saft
Vanilleyoghurt (eventuell)
Alle Zutaten in einem Mixer schaumig aufschlagen. Entweder gleich trinken oder in den Gefrierschrank stellen. Wenn gefroren als Sherbet zu Vanilleeis servieren.
Gubben kjøpte en papayafrukt og jeg viste ikke så riktig hva jeg skulle gjøre med den. Frukten satt for noen dager på kjøkkenbenken og jeg lettet etter oppskrifter.
Idag prøvde jeg meg på to forskjellige:
Papaya Chutney og Papaya Smoothy
Chutneyen ble riktig god. Den hadde vi idag sammen med stekt kylling.
Smoothyen må vi vente med til imorgen fordi jeg vil fryse den og servere den som sherbet sammen med vaniljeis. (Tok en smaksprøve. Deilig!)
Ingedienser for Chutney
1/2 papaya, skrellet, uten frø, i terninger
1/2 boks of hermetiserte ananasbiter (bruk saften til smoothy)
1 ss ingefær, i små biter ( jeg brukte ingerfærpulver)
3 ss sukker
3 chili frø
(Vær varsomt med chili frøene, de blir hottere jo lenger de kokes)
Hell alle ingredienser sammen i en kjele. Kok med mellom varme inntil konsistensen er som sirup. Jeg brukte en handmikser. Tar blandingen fra varmen og fyll den i et syltetøyglass.
Ingredienser for Smoothy
250 g Papaya, skrellet, uten frø, i terninger
125 ml ananas juice
125 ml melk
125 g bananer, i skiver
4 is terninger
1 ss honning
2 ts lime juice
vanillejoghurt (kan velges)
Miks alle ingredienser til de er pisket til skumartig konsistens.
Kan drinkes med en gang eller settes i fryseren. Når den er frossen kan den serveres som sherbet sammen med vaniljeis.
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