Followers

Saturday, 28 April 2012

Bisquit Cake or Angle Food Cake

This time the cake would have risen nicely if the baking oven hadn't thrown a tantrum. Or maybe I accidently pushed the "broil" button, I don't know for sure. But the cake turned dark brown on the surface before the temperature even reached 375ºF! Something went wrong. I quickly covered the cake with aluminum foil and started the process again. In the end it was not so bad all circumstances considered.
Ingredients:
(A combination of Aunt Inge's and my dad's recipes)
4 eggs
4 Tblsp warm water
150 g sugar
1/4 tsp vanilla essence
100 g flour
100 g starch
3 tsp baking powder
a pinch of salt
Directions: 
Divide eggs into yolk and whites. Add a tiny pinch of salt to the eggwhites and beat until stiff peaks form. Set aside in the fridge.
In a large bowl beat egg yolks with sugar, water and vanilla essence to a foamy consistence. With a wooden spoon carefully fold the beaten eggwhites into the egg and sugar blend.
Mix flour, starch and baking powder and sift over the egg blend.
Gently fold the flour into the blend. Do not stir!
Pour cake mix into a cake form and set it into the cold baking oven. Turn heat to 350 - 375˚F and bake for 20-30 minutes.
Let cake cool in the form for 15 minutes before loosening off the rim with a knife.
When thoroughly cool the cake can be cut into layers and decorated.
That will happen tomorrow morning.
To be continued .........
se nedenfor (read more)


Heute habe ich einen Bisquit gebacken, der mir auch gelungen wäre hätte der Ofen nicht verrückt gespielt.

Die Oberfläche war schon dunkelbraun bevor überhaupt die Backtemperatur erreicht war. Irgenwas ist da falsch gelaufen. Entweder hat der Ofen seine Mucken, oder ich habe statt "Backen" auf den "Überbacken" Knopf gedrückt. Ich glaube aber eher an Ersteres da er schon des öfteren "Error" angezeigt hat. Irgendwas stimmt da nicht mir der Elektronik.
Am Ende war der Kuchen zwar gar, aber nur halb so hoch wie erwartet.
Das Rezept ist eine Kombination von Tante Inge's und Pappa's Rezepte.
Zutaten:
4 Eier
4 Eßl. warmes Wasser
1 Prise Salz
150 g Zucker
1 Vanillezucker
100 g Mehl
100 g Maizena
3 gestrichen Teel. Backpulver
Anleitung:
Die Eier trennen und das Eiweiß mit einer winzigen Prise Salz steif schlagen. Kühl stellen. In einer großen Schüssel die Eigelb mit dem Zucker und Vanillezucker ordentlich schaumig rühren.
Dann den kalten Eischnee vorsichtig mit einem Holzlöffel unterheben.
Mehl, Stärke und Backpulver mischen und auf die Eimasse sieben. Dann von Hand ganz vorsichtig unterheben. NICHT RÜHREN.
Die Masse in eine Springform geben und in den kalten Backofen stellen.
Die Hitze auf 175-190 ºC stellen und etwa 20-30 Minuten backen.
Den Kuchen aus dem Ofen nehmen und etwa 15 Minuten abkühlen lassen. Dann mit einem Messer den Kuchen vom Rand lösen. Ganz auskühlen lassen bevor er in Lagen aufgeschnitten werden kann. Mit Sahne und Früchten dekorieren. Das wird dann morgen früh gemacht.







Ingredienser:
4 egg
4 ss varmt vann
1 knipe salt
150 g sukker
1 vaniljesukker
100 g mel
100 g Maizena
3 ts bakepulver
Veiledning:
I en bolle pisk eggehviter med en bite liten knipe salt til de er stiv. Sett i kjøleskapet mens du tar en stor bolle og pisker eggeplommer med sukker og vaniljesukker til en luftig krem.
Tar en tresleiv og løft eggehviten forsiktig in i eggkremen.
Bland mel, Maizena og bakepulver og sikt over eggkremen. Ta en tresleiv og bland melblandingen veldig vorsiktig in. Må under ingen omstendigheter røres!
Fyll massen i en bakeform og set på nederste rist in i den kalde bakeovnen.
Set på 175-190 ºC og bak kaken i ca. 20-30 minutter.
Når den er gyllenbrun tar den ut av ovnen og kjøl for 15 minutter før man løsner kanten fra fromen med en kniv. Når kaken er helt kalt kan den skjæres ob i 2 eller 3 lag og pyntes med pisket kremfløte og bær. (hvordan det gjøres: se input fra 29. April)

1 comment:

  1. Oops ... with all that work. Sorry about the cake.

    ReplyDelete

I love getting a comment from you now and then. Be patient, they will appear, I just have to see first if they are OK to publish. No anonymous any more. I am getting too much spam.