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Sunday 13 November 2011

Ricotta Cheese Cake


I was wrong and the weatherman was right. There were a few sprinkles last night, just enough to keep the dust settled. Today we were back to clear skies and temperatures around 75 F (24C). In the morning I had a long walk and took my camera to take some shots. 
Then it was time to get serious. Hubby was nagging - he wanted a cake to his afternoon coffee brake.
So, I went and found this recipe and tried it. Since I had only one container of cheese there was only half of the cake. But it tasted like the cheesecakes I grew up with in Europe and it is lighter than the American Cheese Cake made with cream cheese. 
Ricotta Cheese Cake (slim version)


Here we go:


Ricotta Cheese Cake, Ingredients


2  pounds ricotta cheese 
2/3 cup white sugar
1/3  cup all-purpose flour
5  eggs
1/4  teaspoon ground cinnamon
2  teasppon lemon zest
2  teaspoons vanilla extract (or Amaretto)
1/8  teaspoon salt
Directions


Preheat oven to 300 degrees F (150 degrees C). Set rack in the middle of the oven. Butter and flour a 9 1/2 inch springform pan, and tap out excess flour.
Place the ricotta in a large mixing bowl, and stir it as smooth as possible with a mixer. Stir the sugar and flour together thoroughly into the ricotta. Stir in the eggs 1 at a time. Blend in the vanilla, cinnamon, orange zest, and salt. Pour batter into the prepared pan.
Bake in the center of the oven for about 1 1/2 to 1 3/4 hours, until a light golden color. Make sure the center is fairly firm, and the point of a sharp knife inserted in the center comes out clean. Cool on a wire rack. It will sink slightly as it cools. Cover, and chill till serving time, if it lasts that long :))


The "Bad Weather" on it's way out

Miles to walk along an irrigation canal

We are hiding among creosote bushes and salt cedars


Ich habe mich gerirrt, und der Wetterfrosch behält Recht. Gestern Nacht hat es ein wenig geregnet, aber nur so viel das der Staub nicht mehr flog. Heute war der Himmel wieder wolkenlos und die Temperatur um 24 C. 
Auf meinem morgendlichen Spaziergang habe ich ein paar Aufnahmen gemacht.  Wieder zurück ging es gleich and die Arbeit. J.P. wollte unbedingt Kuchen zum Nachmittagskaffee haben. 
Ich habe diese Rezept online gefunden und ausprobiert. Allerdings hatte ich nur einen Becher Ricottakäse und es gab nur halb so viel Kuchen, aber geschmeckt hat er totzdem. Ähnlich wie deutscher Käsekuche. Den habe ich schon lange vermißt denn Quark gibt es hier nur sehr selten zu kaufen und dann ist er auch etwas bitter. So - nächstes Mal nehme ich gleich Ricotta.


Käsekuchen auf Ricottabasis
Zutaten:

910 g Ricottakäse
135 g  Zucker
40 g  Mehl
5  Eier
1/2 Teel.  Zimt
2 Eßl  geriebene Zitronenschale (oder Aroma)
1 pck Vanillezucker oder 2 Eßl. Amaretto
 1 Prise Salz


Den Backofen auf 190 C vorheizen, eine Springform einfetten und mit Mehl bestäuben. Den Ricottakäse mit dem Handmixer cremig rühren. Dann den Zucker und das Mehl nach und nach hinzufügen. Die Eier einzeln unterrühren. Dann die Gewürze in die Masse rühren. Die Creme in die Form geben und etwa 1 1/2 bis 1 3/4 Stunden garen. Auf einem Rost abkühlen lassen und kalt servieren.
Værmannen hadde rett. Det kom noen regndråper om natten. Men idag var himmelen blå igjen. 
På min spasertur om morgenen tok jeg noen bilder fra omgivelsen. 
Tilbake igjen jeg satte igang med kakebakingen. Gubben ønsket seg noe søt til kaffen om ettermiddagen. 
Jeg fant denne oppskriften men hadde bare en boks med rictottaost så det ble bare en liten kake. 
Den smakte god, minnet meg om tysk ostekake. Den har heller ikke så mange kalorier enn den amerikanske "cheese cake" som er laget med Phiadelphiaost.


Ingredienser:

910 g  Ricotta ost
135 g  sukker
40 g  mel
5  egg
1/2 ts  kanel
1ss  revet sitronskall 
1 ss vanilla ekstrakt
1 klype  salt
Set ovnen på 190 Grader og smør en kakeform.
Visp ricottaosten til den er myk og bland in sukker og mel. Tilføy en egg om gangen og krydderne til slutt.
Bake for 1 1/2 til 1 3/4 time. Kjøles før den serveres.

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