Followers

Friday 23 December 2011

Less is More


The day before is always the day for cleaning the house. Most of the people already get stressed out long before the big feast. I know how it was.


There are no lists to check. Endless shopping sprees was never the thing for me.


And the cleaning is done within two hours since it is only the inside of a motorhome for us. J.P. contribution: he did the windows from the outside. 


With a red table cloth, home baked cookies and a bowl of nuts it looks much like Christmas to us. 


Less i is more.


A Very Merry Christmas (or whatever you call it) to all of you and, may the New Year bring you lots of Joy!




Der Tag vor Heiligabend war immer schon der Tag für den letzten Hausputz und das große Kochen. Man ist dann zum Fest schon 
ausgesteßt. 


Wir brauchen keine Listen abzuhaken. Der Einkaufsrummel ist mir sowieso ein Greuel.


Das Saubermachen geht auch schnell, innerhalb von zwei Stunden haben wir klar Schiff gemacht. J.P. hat sogar die Fenster von außen geputzt.


Mit einem roten Tischtuch, selbstgebackenen Plätzchen und einer Schale mit Nüssen sieht es für uns weihnachtlich genug aus.


Weniger ist Mehr.


Allen ein besinnliches Weihnachtsfest und möge das Neue Jahr viel Freude bringen!


Dagene før er alltid mye stress. Da blir mange trøtt og lei seg før det egentlige festen starter. Jeg husker det godt.


Men vi trenger ingen gavelister å sjekke og må ikke gå på kjøpeturer.


Hele "huset" er klargjort i løpet av two timer. Gubben helper til med vasking av vinduene. 


Med en rød duk på bordet, hjemmelagede småkaker og en bolle med nøtter er vi klar til Julen.


Mindre er Mer.


Fredelig Jul og at det Nye Året skal bringe mye Glede til dere.

Sunday 18 December 2011

Tiramisu or Tiramitofu?

The other day I got hold of an interesting recipe. Tiramisu made with Tofu. As you know the original asks for the rich Italian Mascapone cheese. It tasts heavenly but there is way too much fat in it for my taste. This Tofu concoction might be the solution.


Ingredients: Book: Goes down easy (the Princess Margaret Hospital Foundation Dietitians)


2 eggs
1/4 cup sugar 
4 tsp meringue powder (or 2 egg whites)
1/4 cup water (50 ml) (not if you use real egg whites)
1 pk 300g silken soft tofu
1/4 cup hot water
1 tbsp instant coffee granules
1 tbsp rum essence (or real brandy)
18 - 20 ladyfingers (dry angle food cake or vanilla wafers are not good)
1 tsp unsweetened cocoa


Drain the tofu in a sieve and towels for an hour. (I pressed the water out.)
Tofu


Beat meringue powder with 1/4 cup water until stiff peaks form. Set aside, chill in the fridge.
Beat egg whites until stiff peaks form


In a mixing bowl beat eggs, and sugar until thickened and pale yellow. 
In a saucepan over low heat, cook egg mixture, whisking to prevent curdling, until slightly thickened. DO NOT BOIL. Set aside to cool to room temperature.
cook egg mixture, do not boil..


In a large bowl, mash and whisk drained tofu until smooth. Whisk in egg custard. Fold in meringue.
whisk tofu until smooth


In a small bowl, mix 1/4 cup hot water and instant coffee, stirring to dissolve. Stir in rum extract. Pour into a shallow dish. (That was not enough coffee for the vanilla wafers I used.) 
Coffee Rum Mix




Dip both sides of ladyfingers into coffee mixture and arrange 9 - 10 ladyfingers in one layer in the bottom of an 8 inch (2 L) glass square dish, cutting to fit as necessary. Spoon half of custard mixture over ladyfingers. Sieve Cocoa over the custard. Repeat with a second layer of ladyfingers and custard.
First layer of cookies and tofu mixture


Place cocoa in a small sieve and shake evenly over top. Cover and refrigerate a few hours or overnight. Overnight gives it a chance to blend and achieve their optimal balance.
Cool the the layered cake overnight


It looks great, but I still have to find out if it tastes too. We have to wait until tomorrow. It is designed for a birthday.


P.S. There is nothing as good as the original. But the healthy aspect is obvious. The original counts 850 cal per serving versus 280 in this tofu version.


Neulich habe ich ein Rezept für Tiramisu mit Tofu gefunden. Das Original erfordert dazu den superfetten Mascapone Käse. Zugegeben, es schmeckt himmlisch, aber es ist mir einfach viel zu fett. Diese Tofuvariation könnte die Lösung sein. 
Allerdings müssen wir mit dem Probieren noch bis morgen warten, es ist ein Geburtstagskuchen für unsere Nachbarin.


Zutaten:


2 Eier
50 g Zucker
4 Teel. Baiserpulver (oder 2 Eiweiß)
50 ml  water 
300g  Tofu, (weich, seidige Type)
50 ml heißes Wasser
1 Eßl  Instant Kaffeepulver
1 Eßl Rumaroma (oder Rum)
18 - 20 ladyfingers (trockener Bisquit oder Vanillekekse sind kein Ersatz)
1 Eßl ungesüßtes Kakaopulver


Das Wasser aus dem Tofu drücken. Eiweiß steif schlagen. Eier mit Zucker aufschlagen und dann im Wasserbad erhitzten bis die Eimasse stockt, dabei nicht kochen. Abkühlen lassen. Die trockene Tofumasse gut durchmixen, dann die Eiermasse unterrühren und zuletzt den Eischnee unterheben.
Eine Expresso-Rummischung zubereiten.
Bisquites in Expresso/Kaffee-Rum dippen und auf dem Boden einer Form verteilen. Die Hälfte der Ei/Tofumasse darauf verteilen. Mit Kakaopulver bestäuben. Den Vorgang wiederholen. Über Nacht kalt stellen. Mit graspelter Schokolade servieren.
P.S. Kein Vergleich zum Original. Der einzig vernünftige Unterschied: die
Kalorien.  Original: 850 versus Tofu-version: 280


For noen uker siden jeg fant en oppskift for Triamisu laget med Tofu. Som man vet originalen blir laget med den fete mascapone osten. Det smaker super deilig, men det er alt for mye fet for min smak. Kanskje denne Tofuvariasjonen er løsningen.
Men vi må vente med smaksprøven intill imorgen fordi kaken er en bursdagskake for en venn av oss.
Skvis vannet ut av tofuen. Pisk eggehvit stiff. Lag eggedosis av egg og sukker. Varm eggedosis i vannbad opp til den stivner, men ikke kok den. Avkjøl.
Visp tofuen kremartig. Tilføy eggedosis og til slutt sakte bland in eggehvit. Lag en kaffe/rum blanding og dipp kjeksene i den. Kjeksene legges så på bunn av en skål og dekkes med halvparten av egg/tofumassen. Dryss kakaopulver over. Igjentar hele prosessen. Kjøl over natten. Serveres med sjokoladepynt.
P.S. Ingenting er bedre enn orginalen. Det er bare en ting som jeg liker bedre her: kaloriene. Orginalen med 850 mot 280 i denne kaken.


Ingredienser:
 2 egg
50 g sukker
4 ts merings pulver (eller 2 egghvites)
50 ml  vann
1 pk 300g silken myk tofu
50 ml kokende vann
1 ss instant kaffe 
1 ss rum essens (eller ekte rum)
18 - 20 ladyfingers (törr kakebunn eller vaniljekjeks er ikke bra)
1 ss kakaopulver