The Weather Network yesterday evening... |
...and this morning.
I was wrong big time! Petrus read my blog and saw that we did not get as much rain as we need.....
Be careful what you wish for. See:
Update: for our area!
http://weatheroffice.gc.ca/warnings/report_e.html?nb20 WarningsGrand Manan and Coastal Charlotte County3:32 PM ADT Sunday 22 April 2012 Rainfall warning for Grand Manan and Coastal Charlotte County continued Up to 100 millimetres (3,93 inches) of rain is expected by Tuesday morning! So we got a rest from garden work, and J.P. tried to bake a sponge cake. This is a tricky thing. When I tried to use my German recipes it always failed. My guess is that there is something wrong with the american/canadian flour types.
I have given up to use my old recipes and started on the american versions. Then it works fine. Not sponge cake but other recipes.Today it was J.P's time to try his luck.
The first of J.P's version was about 1'' thick.
(Same thing what happened when I tried).
Something went wrong there, but never fear. He transformed the thing into "Rum-Balls". Something you can do if you have dry cake or cookie leftovers.
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2 cups cake, cookies, crumbled up
1 tsp. rum essence
1/4 cup butter, melted
2 tblsp. cocoa powder
1 egg
1 tblsp. sugar
coconut flakes.
Direction:
Break and crumble up the cookies or dry cake leftovers, mix with rum essence or a shot glass real rum. Melt butter and mix with cocoa to make cocoa butter.
Beat egg and sugar until foamy and add cocoa butter one tablespoon at a time.
At last carefully fold in cake/cookie crumbles.
Set to cool into the fridge for about an hour.
"Rum-Balls" |
Ingredients for the sponge cake
4 eggs
3/4 cup sugar
1 tbsp cold water
1 cup flour
3/4 cup corn starch
1 tsp baking powder (optional)
1 cup whipping cream
strawberries, rinsed, sliced
Direction
Beat eggs, sugar and water to a foamy cream.
(One can also beat the yolks with sugar, and beat the eggwhites separately)
Mix flour, starch and baking powder. Fold into the egg-foam one tablespoon at at time. Bake by 350 F for 20 - 30 minutes. Cool completely on a rack.
Cut cake in layers. Two or three layers.
Wisp cream an fill the first layer with strawberries and a thin layer of cream.
Put the second layer on top and decorate with more cream and strawberries.
If there are three layers:
Bottom layer: spread red marmalade or nut butter (almond, hazelnut) on this layer. Put the second layer on and proceed as shown above.
Peter's Strawberry-Nightmare |
His comment: "What a nightmare! You will never see me bake a sponge cake from scratch again ever! I will only use ready mixes hereafter!"
Welcome to the club!
And welcome to Michael and Dee for joining in on my blog. They are still travelling. My advice: take your time it's way too cold in Canada!
Es hat etwas geregnet, aber nicht so viel als wir erwartet hatten. Wir haben eine Pause in der Gartenarbeit einlegen müssen.
J.P. hat versucht einen Bisquit zu backen. (mehr..)
Der erste Vesuch war nicht so gelungen denn der Kuchen ist nicht aufgegangen. Aber das macht nichts, der abkekühlte Teig wurde zu Rumkugeln verarbeitet.
Zutaten:
125 g Tortenboden
50 ml Rum, braun (54 Vol.-%) oder Rumaroma
62 ½ g Butter
20 g Kakaopulver, (schwach entoelt)
1 Ei
15 g Zucker
Kokos-l oder Schokoladenkrümel
Zubereitung
Den Biskuit fein zerkrümeln und mit dem Rum mischen. Die Butter schmelzen, Kakao unterrühren. Ei mit Zucker schaumig schlagen, die lauwarme Kakaobutter esslöffelweise unterrühren. Die Biskuitkrümel unterheben. Die Masse etwa 1 Stunde kalt stellen. Aus der Masse etwa 20 Kugeln formen und in den Kokos- oder Schokoladenkrümeln wälzen. Kühl stellen.
Der zweite Versuch war schon besser und nun muß er nur noch mit Sahne und Erdbeeren dekoriert werden.
Zutaten Bisquit:
4 Eier
150 Zucker
4 Essl Wasser
100 g Mehl
100 g Maisstärke
eventl. 1 getr Teel Backpulver verwenden.
Eier, Zucker und Wasser schaumig rühren. Eventuell das Eiweiß separat zu Eischnee schlagen und dann unterheben.
Das Mehl mit Speisestärke und Backpulver mischen und per Hand unter die Eimasse heben.
Bei 175 - 190 Grad ca 20 - 30 Min backen
Den Kuchen auf dem Rost völlig auskühlen lassen.
Dann in Lagen schneiden.
Die Sahne mit etwas Zucker steif schlagen, Erdbeeren reinigen und in Scheiben oder Stücke schneiden. Lage auf Lage mit Sahne und Erdbeeren garnieren.
Peter´s Kommentar: "Du wirst mich nie wieder Bisquit backen sehen, niemals! Nur noch Backmischungen!"
Er wollte es mir ja nicht glauben.
Leider funktionieren die deutschen Rezepte nicht mit dem amerikanischen Mehl. Die Kuchen gehen nicht auf. Ich habe deshalb schon vor Jahren mein altes Rezepteheft beiseite gelegt und backe nur noch nach amerikanischen Rezepten.
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