Followers

Tuesday, 13 September 2011

Rote Grütze - Røde Grøde med Fløde på

With all these blackberries, can you make a "Rote Gruetze"?asked my hubby.
"Røde grøde med fløde på" (red groat with cream). That is a favourite summer dessert in northern Germany and Denmark. The closest you come to on this continent is "Pie Filling" or red fruit jelly.
500 g (1lbs) red berries, 100 g (4 tbs.) sugar, 1/2 l (2cups) water or fruit juice, 50 g (2 tbs.) starch. And lemon juice if you use water. Bruke more sugar if you like it more sweet. 
Cook the berries and mix in the sugar. Dissolv starch in cold water or juice and add to the berries. Boil until it thickens. Set to cool. Serves with fresh cream or vanilla sauce. J.P. was hard to stop eating the whole batch!
Rote Grütze Brombeeren, Red Blackberry Jelly
Rote Grütze. Einer der Lieblingsnachspeisen meines Mannes. Er ist gebürtiger Norddeutscher, also verständlich das er mit roter Grütze aufgewachsen ist. "Wir haben so viele Brombeeren. Kannst du nicht mal Rote Grütze kochen?" war seine heutige Frage. Na klar doch!
500 g Beeren, 100 g Zucker, 1/2 Liter Wasser (besser Obstsaft), 50 g Speisestärke und Zitronensaft (braucht man nicht wenn man nur Saft benutzt.) Die Beeren und den Saft aufkochen und den Zucker hinzufügen. Die Speisestärke in kaltem Saft auflösen und zu den Beeren geben. Aufkochen lassen bis die Masse andickt. Dann kalt stellen. Mit frischer Sahne oder Vanillesoße servieren. J.P. hätte am liebsten die ganze Schüssel alleine aufgegessen.!
"Røde grøde med fløde på" sier Danskene. Men også i Nordtyskland er denne desserten velkjent. Gubben min ELSKER røde grøde - og siden vi har så mange bjørnebær da var det bare et tidsspørsmål når han ville komme å kreve det.
500 g bær, 100 g sukker, 2 kopper vann eller frukt juice, 2 ss maizena. Hvis man bruker vann må man også blande litt sitronjuice til bærne. Kok bær og sukker. Oppløs maizena i noe kald juice og tilføy til bærne. Småkok alt til det tykner. Avkjøl og server med kremfløte eller vanilje saus.

No comments:

Post a Comment

I love getting a comment from you now and then. Be patient, they will appear, I just have to see first if they are OK to publish. No anonymous any more. I am getting too much spam.